Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Bir veya birden fazla kişinin bir araya gelerek oluşturabileceği tüzel bir varlığa sahip olan şahıs şirketi, son birkaç yılda sermaye şirketlerine kıyasla daha ekonomik olarak değerlendirilmiş ve bu nedenle bu tür şirketlere olan talep artmıştır.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, tüzel kişilik kazanmış olan işletmelerdir. Bu şirketi tek bir kişi kurabileceği gibi birkaç kişi de ortak olabilir. Şahıs şirketinin kurucuları, şahsi olarak tüm sorumlulukları üstlenir ve ortaklık paylarının devri genellikle karmaşıktır. Ortaklardan biri payını devretmek veya satmak istediğinde diğer ortakların onayını alması gerekmektedir. Hissedarların ayrılmasına izin verilse bile ayrılan ortağın sorumlulukları bir süre daha devam edebilir.
Hızlı ve pratik bir şekilde kurulabilmesi, şahıs şirketinin popülerliğinin temel nedenlerinden biridir. Diğer şirket türlerinde olduğu gibi hissedarlar sadece koydukları sermaye kadar şirketin borçlarından sorumlu tutulurken şahıs şirketlerinde ortaklar tüm kişisel varlıklarıyla borçlardan sorumludur.
Kimler Şahıs Şirketi Tercih Etmeli?
Şahıs şirketi kurma maliyetinin diğer işletme modellerine kıyasla daha düşük olması, tercih yapılırken sadece bu maliyetlerin göz önünde bulundurulmaması gerektiğini vurgular. Şahıs şirketi kurmanın getirdiği avantajlardan tam anlamıyla faydalanabilmek için belirli özelliklere uygun olmak önemlidir. Aksi takdirde kişiler için dezavantajlar ortaya çıkabilir ve vergi gibi süreçlerde artan maliyetlerle karşılaşılabilir. Bu çerçevede yıllık geliri en fazla 49000 TL olanlar için şahıs firması tercih edilebilir.
Vergi indirimlerinden yararlanmak isteyenlerin yaş kriterini de göz önünde bulundurmaları gerekir. 29 yaşından küçük olanlar, şahıs firması kurarak vergi avantajlarından faydalanabilirler. Tek başına işletme yönetmek isteyenler için şahıs firması kurmak uygun olabilir. Az sayıda ortakla işletme kurmayı planlayanlar, süreç açısından avantajlı bir konumda olabilirler.
Bir işletme kurarak düzenli gelir elde etmek veya ilerleyen zamanlarda işletmeyi devretmek isteyenler, şahıs şirketini tercih edebilirler. İşletme kurma ve kapatma gibi süreçleri beklemek istemeyenler, hızlı bir şekilde kurulabilen şahıs firmalarını düşünebilirler. Şahıs şirketi kurmanın maliyeti düşük gibi görünse de düşük iş hacmine sahip olanlar için daha uygun olabilir. Özellikle %22 vergi dilimini aşmayı hedefleyenler, diğer işletme modellerini değerlendirmelidirler.
Şahıs Şirketi Kurmanın Faydaları
- Muhasebe giderleri daha ekonomiktir ve daha düşüktür.
- Gelire göre kademeli vergi sistemi uygulanır.
- Faaliyete geçme süreci sadece birkaç gün içinde tamamlanabilir.
- Kuruluş, adres değişiklikleri ve kapanış gibi işlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
- Kapanış prosedürleri sadece 1 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilir.
- Defter tasdik ücretleri oldukça düşüktür.
- Muhasebe gibi harcamalar, sermaye şirketlerine göre daha uygun ve ekonomiktir.
- Sermaye zorunluluğu olmaması da büyük bir avantajdır.
2024 Yılında Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Eğer bir şahıs şirketi kurmaya karar verdiyseniz, sürecin maliyetleri ve giderleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. İlk adım olarak gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Ancak belge ve evrak işleriyle uğraşmak istemiyorsanız, bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşarak noter aracılığıyla vekalet verebilir ve tüm süreci onun takip etmesini sağlayabilirsiniz. Süreci kendi başınıza yönetmek isteyenler ise mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden veya vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilirler. Başvuru için gerekli olan belgeler ve şahıs şirketi kurma maliyeti 2024 yılında şu şekildedir:
- 2 adet nüfus cüzdanı sureti
- İşe başlama formu (e-Devlet üzerinden doldurulabilir)
- İşyeri kiralanacaksa kira sözleşmesi ya da işletme sahibine aitse tapu belgesi
- 2 adet ikametgah adresi (e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak alınabilir)
- 2 adet İmza Beyannamesi (İmza Beyannamesi herhangi bir noterden alınabilir. Ücreti genellikle 150-250 TL arasındadır)
- Vergi dairesine ödenecek damga vergisi (50-70 TL arasında değişmektedir).
Belirtilen belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlandıktan sonra e-Devlet üzerinden online olarak başvuru yapılabilmektedir. Başvuru tamamlandıktan sonra çıkan form eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve telefonunuza gelen SMS ile onay işlemi tamamlandıktan sonra başvuru süreci sonlanmış olur. Adresinize gönderilen yoklama memuru, hazırladığınız belgeleri kontrol edecektir. Sonraki aşamada ortaya çıkacak masraflar ise ihtiyaca göre şu şekildedir:
- Mali müşavirlik hizmeti için işyeri açılış bedeli (750-1000 TL arasında değişebilir)
- Yazarkasa gerekiyorsa (1000-1500 TL arasında değişebilir)
- Kaşe masrafı (Genellikle 20 TL civarındadır)
Şahıs şirketi kurma süreci ve maliyetleri hakkında detaylı bir inceleme yaptığımızda şahıs şirketinin kolay ve hızlı kurulum avantajlarıyla birlikte belirli maliyetler gerektirdiğini görüyoruz. Ancak bu maliyetler, işletmenin sağlayacağı avantajlar ve getireceği fırsatlarla dengelendiğinde genellikle yatırıma değer olarak kabul edilir. Şahıs şirketi kurma sürecinin, girişimcilere düşük sermayeyle iş kurma ve yönetme fırsatı sunması, özellikle gelir düzeyi ve iş modeli uygun olanlar için cazip bir seçenek olabilir. Dolayısıyla, işletme sahipleri şahıs şirketi kurarken hem maliyetleri hem de sağlayacağı avantajları dikkate alarak kararlarını vermelidirler.